365 Dagen een prachtige tuin

Als tuinliefhebber wil je natuurlijk het hele jaar door kunnen genieten van een kleurrijke en bloeiende tuin. Gelukkig zijn er talloze planten die het hele jaar door bloeien en zorgen voor een prachtige en levendige tuin, zelfs in de wintermaanden.

Niet elke plant bloeit het hele jaar door omdat het bloeiproces van planten afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid zonlicht, temperatuur, vochtigheid, de bodemgesteldheid en de levenscyclus van de plant. Sommige planten hebben bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid zonlicht nodig om te kunnen bloeien, terwijl andere planten juist liever in de schaduw staan. Daarnaast hebben enkele planten een rustperiode nodig voordat ze weer kunnen bloeien, terwijl andere planten het hele jaar door kunnen blijven groeien en bloeien.

Bovendien zijn er ook planten die slechts gedurende een beperkte periode bloeien, maar wel met een overvloed aan bloemen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij seizoensgebonden planten, die alleen in het voorjaar of de zomer bloeien en dan in de herfst en winter afsterven. Andere planten bloeien juist gedurende het hele groeiseizoen, maar hebben af en toe rustperiodes nodig om te herstellen en nieuwe bloemen te produceren. Het is daarom belangrijk om bij de keuze van planten rekening te houden met de specifieke behoeften en levenscyclus van de planten om het hele jaar door bloeiende planten in de tuin te hebben.

10 voorbeelden van planten die het hele jaar bloeien

 

In deze blog delen we 10 planten die het hele jaar door bloeien in de verschillende seizoenen en bijdragen aan 365 dagen van sfeer en kleur in jouw tuin:

 1. Winterheide (Erica carnea): bloeit van december tot april met roze, witte of paarse bloemen.
 2. Sneeuwbal (Viburnum tinus): bloeit van november tot april met roze of witte bloemen, gevolgd door blauwe bessen.
 3. Japanse kwee (Chaenomeles japonica): bloeit in februari en maart met felrode, roze of oranje bloemen.
 4. Kerstroos (Helleborus niger): bloeit van december tot februari met witte of roze bloemen.
 5. Toverhazelaar (Hamamelis): bloeit van januari tot maart met gele, oranje of rode bloemen.
 6. Sering (Syringa vulgaris): bloeit in mei en juni met paarse, witte of roze bloemen.
 7. Rozen (Rosa): bloeien van juni tot oktober, afhankelijk van de soort en variëteit.
 8. Vlinderstruik (Buddleja davidii): bloeit van juli tot september met paarse, witte of roze bloemen.
 9. Herfstanemoon (Anemone hupehensis): bloeit van augustus tot oktober met roze, witte of paarse bloemen.
 10. Sedum (Sedum spectabile): bloeit van augustus tot oktober met roze, rode of witte bloemen.

 

De bloeiperiode

 

Het is belangrijk om te weten dat de bloeiperiode van deze planten kan variëren, afhankelijk van de groeiomstandigheden, de regio waarin ze worden gekweekt en andere factoren. Ook zijn er veel andere plantensoorten die een deel van het jaar bloeien en prachtige kleurrijke accenten in de tuin kunnen brengen. Het is altijd een goed idee om bij het selecteren van planten te letten op hun bloeiperiode en de groeiomstandigheden die ze nodig hebben om het hele jaar door mooie bloemen te produceren.

Langer genieten van de bloemen en planten in jouw tuin

 

Ondanks dat elke bloem of plant een bepaalde bloeiperiode heeft, zijn er toch manieren om ervoor te zorgen dat je langer kan genieten van de bloemen en planten in jouw tuin. Dit heeft alles te maken met goede verzorging en onderhoud. Onze beste tips om langer te genieten van een kleurige tuin zijn:

 1. Kies planten die bloeien in verschillende seizoenen, zodat er altijd iets bloeit in de tuin.
 2. Dode bloemen en uitgebloeide bloemstelen verwijderen kan ervoor zorgen dat de plant energie blijft steken in het produceren van nieuwe bloemen, in plaats van het voeden van uitgebloeide delen.
 3. Bemest regelmatig de planten om ze te voorzien van de nodige voedingsstoffen om bloemen te blijven produceren.
 4. Zorg voor voldoende water, vooral tijdens droge periodes, om de planten te helpen bloemen te blijven produceren.
 5. Planten op een zonnige plek zetten kan ervoor zorgen dat ze meer bloemen produceren.
 6. Kies planten die geschikt zijn voor jouw klimaat en bodemtype, zodat ze optimaal kunnen groeien en bloeien.


De geschikte plant voor jouw tuin


Benieuwd of jij ook een tuin kan hebben die 365 in bloei staat? Neem dan hier contact met ons op om te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw tuin. We geven je graag een advies op maat zodat je precies weet wat er wel of niet kan. We kijken er naar uit om jouw tuin het stralende middelpunt van jouw huis te laten zijn.