Duurzaam zou je kunnen vertalen als lang leve de natuur. Alles wat je in de tuin doet, moet in dienst staan van de natuur. Een bestaande grond hoeft niet eerst afgegraven te worden, maar kan worden verbeterd, welke grond het ook is. Is er grond over dan kan je heuvels in je tuin maken. Zijn er tegels over, dan kunnen we stapelmuurtjes maken. Met gesnoeide takken maken we takkenrillen (schuilplaatsen voor dieren).

Bij de keuze van nieuwe materialen kijken we of het in Europa wordt geproduceerd. Bij hout moet het onbehandeld hout zijn. Betontegels en keramiek tegels kunnen goed in de tuin, maar laten minder water door daarom is een combinatie van waterdoorlatende bestrating een goede optie. Denk aan gebakken bestrating.

Bij halfverharding zijn perzikstenen een goede optie. Deze gaan zeker 25 jaar mee en trekken geen alg aan, zodat ze niet glad worden. Ook kan er worden gekozen voor split of boomschors.

Wat betreft de beplanting, wordt er gekeken naar een zo natuurlijke uitstraling van de beplanting. TimoTuin heeft jaren ervaring op het gebied van beplanting en kan u de juiste combinatie van planten adviseren. Een boom in de tuin is ook van grote waarde. Zeker als schuil/rustplaats, maar ook om als vogel of insect van te eten.

Bij onderhoud wordt er zo weinig mogelijk uit de tuin meegenomen. Wortelonkruiden kunnen ook beter niet op de composthoop. Er is in de tuin altijd wel een plekje te vinden voor een composthoop. Blad kan in de border en takken kunnen versnipperd worden en dan als mulchlaag in de border. Bij ziekten of plagen in de tuin kijken wij als TimoTuin of het op een natuurlijke manier kan worden opgelost.

Bij vragen over aanleg, onderhoud of ontwerp van een natuurlijke duurzame tuin kunt u TimoTuin bellen.