Een kruidentuin maken is een hele leuke ervaring. Met een kruidentuin kun jij spullen uit je eigen tuin halen, die je in je eigen keuken en recepten kunt gebruiken. Zo krijg je niet alleen de voldoening van je eigen kruidentuin onderhouden maar ook de luxe om verse kruiden te hebben uit eigen tuin.

 

De voordelen van een eigen kruidentuin

Een eigen kruidentuin maken is heel goed voor je omgeving en gezondheid. Verse kruiden uit je eigen tuin zijn smaakvoller, voedzamer en het verminderd je ecologische voetafdruk. Daarnaast is het verzorgen van planten ook heel rustgevend en heeft het een goede invloed op je mentale gezondheid.

 

Je eigen kruidentuin plannen

Voor dat je je kruidentuin gaat aanleggen is het belangrijk dat je een plan hebt. Bepaal eerst waar je wil dat je kruidentuin komt te staan, ga je het binnen in potten zetten, in bakken op je balkon of buiten in je tuin? Dit kan allemaal maar houdt wel rekening met de hoeveelheid ruimte en licht die je kruiden daar kunnen krijgen.

 

De juiste kruiden voor in jouw tuin

Niet alle kruiden groeien het beste onder dezelfde omstandigheden. Kies daarom kruiden die goed passen bij de locatie waar uw kruidentuin staat. Populaire keuzes in het algemeen zijn basilicum, peterselie, munt en tijm. Dit is omdat ze breed toepasbaar zijn in de keuken en relatief makkelijk te verzorgen zijn.

 

Materialen en gereedschappen die je nodig hebt

Je hebt niet veel gereedschappen nodig om je eigen kruidentuin aan te leggen. Je hebt standaard dingen nodig zoals een schep, tuinhandschoenen, potgrond en de kruiden zelf. Deze kun je als zaadjes of longe plantjes kopen. Als je weinig ruimte hebt, zorg dan dat ze in potten of plantenbakken komen te staan.

 

Je eigen kruidentuin aanleggen

Als het tijd is om je kruidentuin aan te leggen, begin dan eerst met het voorbereiden van de grond of je potten vullen met potgrond. Plant de kruiden een beetje uit elkaar, zorg dat ze genoeg ruimte hebben om te groeien en geef ze goed water. Als je kruidentuin buiten staat, kun je ook overwegen om er een mulchlaag bij te doen om water vast te houden.

 

Verzorging en onderhoud van je kruidentuin

Kruiden redden zichzelf goed en hebben niet veel onderhoud nodig. Het enige wat je hoeft te doen is het regelmatig water geven en af en toe weghalen van onkruid. Zorg er altijd voor dat je kruiden genoeg licht krijgen en dat ze altijd genoeg ruimte hebben. Als ze te weinig ruimte hebben, kunnen je kruiden niet goed doorgroeien. Zorg er ook voor dat je de kruiden regelmatig oogst, dit stimuleert de kruiden om vol en gezond door te blijven groeien.

 

Ben jij benieuwd naar wat Timo Tuin kan betekenen voor jouw kruidentuin? Heb je hulp nodig met een kruidentuin maken of wil je advies voor wat voor kruiden het beste zijn voor jouw tuin? Neem dan contact op met Timo Tuin en maak persoonlijk een afspraak met één van onze tuin experts. Wij helpen jou met het maken van een mooie en gezonde kruidentuin.