Wanneer een klant ons vraagt om ideeën voor water in de tuin, stimuleren wij hen altijd om voor een natuurlijk en verantwoord ontwerp te kiezen. Het aanleggen van een natuurvijver is een van die alternatieven, maar we kunnen veel meer doen met water in de tuin. Sterker nog, met een paar eenvoudige ingrepen profiteer je direct van het water dat toch al in de tuin valt: het regenwater. Veel tuinontwerpen leggen een focus op het zo snel mogelijk afvoeren van water naar putjes die naar het riool leiden. Dat vinden wij een gemiste kans, je beplanting kan dat water namelijk heel goed gebruiken. Benieuwd wat er mogelijk is met water in de tuin? Neem contact op met TimoTuin om de mogelijkheden te bespreken.

Vormen van water in de tuin

Bij water in de tuin denk je misschien direct aan een mooie vijver, kleurrijke vissen en waterplanten en een spetterende fontein. En dat is helemaal geen gekke gedachte. Een natuurvijver is een mooie toevoeging aan iedere tuin. Maar er zijn zoveel meer manieren om gebruik te maken van water in de tuin, die willen we je zeker niet onthouden. Enkele voorbeelden van water in de tuin zijn:

Een wadi aanleggen

Wadi staat voor WaterAfvoer Door Infilitratie. Een wadi is een verlaagd deel in de tuin, gevuld met grind en grassen, waar regenwater wordt opgevangen. Via een gootje in de tuin wordt het water naar de wadi geleid.

De regenton

Over de regenton hoeven wij je niets uit te leggen. De regenton wordt al honderden jaren gebruikt en hoewel de opzet erg eenvoudig is, is het resultaat altijd goed. Natuurlijk sluiten wij de afvoer van jouw dakgoot op de regenton aan.

Water opvangen in een waterbuffer

Net als de regenton vangt een waterbuffer water op. Het verschil zit in de manier waarop het water wordt opgevangen en hoe het water vervolgens weer vrijgegeven wordt. Een regenton ontvangt water via de regenpijp en is voorzien van een tapkraantje, zodat jij je emmer of gieter snel vult. Een waterbuffer kan ook op de regenpijp aangesloten worden. Met gootjes langs de tuinborder of langs de bestrating wordt nog meer water opgevangen dan mogelijk is met een regenton. We plaatsen je buffer onder de bestrating of verwerken deze in je schutting. Het opgevangen water wordt vervolgens geleidelijk in de bodem geïnfiltreerd. De bodem krijgt nooit meer water dan dat het aankan, waardoor plassen in de tuin verleden tijd zijn.

Afkoppelen van de regenpijp

Zoals je misschien wel gemerkt hebt na het lezen van bovenstaande oplossingen, speelt het afkoppelen van de regenpijp een belangrijke rol bij het verantwoord opvangen van water in de tuin. TimoTuin koppelt je regenpijp af, zodat je direct gebruik kunt maken van het regenwater dat op jouw dak valt.

Natuurvijver laten aanleggen door TimoTuin

Een natuurvijver laten aanleggen kan natuurlijk ook gewoon. Niet alleen helpt een vijver bij het opvangen van water in de tuin, het ziet er ook nog eens erg fraai uit. De hoveniers van TimoTuin genieten altijd weer van het aanleggen van een natuurvijver. Met een natuurvijver geef je iets terug aan de natuur, zonder dat het veel van de natuur vraagt. Je creëert leefruimte voor beestjes en je belast de natuur minimaal. Met een pomp zorg je ervoor dat het water in beweging blijft. Dit is belangrijk, om algengroei en een gebrek aan zuurstof te voorkomen. Deze pomp kun je aansluiten op een fonteintje of waterval voor een extra visueel effect en het rustgevende geluid van stromend en kletterend water.

Van ontwerp tot onderhoud

TimoTuin is een full service hoveniersbedrijf met een passie voor natuurlijke en verantwoorde oplossingen. Wil je jouw tuin volledig vernieuwen of heb je alleen de wens om water in de tuin op te vangen? In beide gevallen ben je bij TimoTuin aan het juiste adres. We denken met je mee over manieren om gebruik te maken van water in de tuin en we zorgen ervoor dat de systemen in je tuin netjes aangelegd worden. Ook voor het onderhoud staan we voor je klaar.

Vraag direct een offerte aan

Droom jij van een natuurlijke vijver in je tuin of wil je graag water in de tuin opvangen? Neem contact met ons op door te bellen naar 06-42703920 of vraag direct een offerte aan via onze website. Wij laten dan snel van ons horen.